Thursday, July 4, 2013

SAMBAL GORENG JAWA



BAHAN-BAHANNYA :-)
5 tangkai kacang panjang, hiris serong
1 keping tauhu, dipotong kiub dan goreng, toskan
2 keping tempe berbungkus daun, dipotong kiub dan goreng, toskan
30 gram fucuk @ tauhu kering, kerat kecil dan rendam hingga lembut
1/2 cekak soo hoon, kerat pendek dan rendam hingga lembut
1 genggam isi udang
4 biji bawang merah, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
1 batang serai, dititik
1 biji cili merah, hiris
1 biji cili hijau, hiris
1 camca besar sos tiram
1/3 camca teh pes asam jawa
1 camca besar cili kisar
1 camca besar kicap manis
Garam secukup rasa

CARA MEMBUATNYA :-)
Panaskan minyak dalam kuali, tumis hirisan bawang merah, bawang putih dan serai hingga harum. Masukkan cili kisar dan sos tiram, tumis hingga cili garing, guna api kecil dan kacau selalu. Masuk pes asam jawa dan isi udang, masak hingga isi udang berubah warna.
Tambah fucuk (toskan), tauhu, tempe, hirisan cili merah dan hijau. Gaul rata. Masukkan kacang panjang dan soo hoon (toskan). Kacau hingga rata.
Masuk kicap manis dan perasakan dengan garam secukupnya. Masak hingga kacang lembut. Rasa dan jika ok boleh dimatikan api. Hidangkan bersama ketupat atau nasi putih.

No comments:

Post a Comment